Chytré a kvalitní nákupy: 7 tipů, jak šetřit peněženku i planetu
Nakupování potravin je pro většinu z nás každodenní rutinou.

Přesto existuje několik způsobů, jak ušetřit čas a
peníze, ale také zajistit nákup kvalitních potravin a vyhnout se plýtvání jídlem.
1) Věnujte pozornost kvalitě a čtěte obaly
Nakupujte menší množství potravin, s důrazem na jejich kvalitu.
Pečlivým výběrem můžete zajistit, že vaše jídlo pochází od důvěryhodných
farmářů, zemědělců a chovatelů. Jednodušší orientaci ve výběru surovin získáte
tím, že budete hledat produkty s certifikací kvality na obalech, například
Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Navíc s nákupem těchto potravin se můžete
nyní zapojit do velké spotřebitelské soutěže s Klasáčkem „Stříhejte kolem
dokola“! Na výherce čeká množství odměn, včetně hlavní ceny – zapůjčení
osobního automobilu Škoda Karoq na jeden rok.
2) Dělejte si seznamy nákupů
Připravte si před nákupem seznam surovin podle toho, co budete
potřebovat na celý týden, od snídaní přes svačiny až po večeře. Při tvorbě
seznamu si rozvrhněte recepty tak, abyste nejprve zužitkovali potraviny s
kratší dobou trvanlivosti.
3) Naučte se kombinovat suroviny
Různé suroviny lze vzájemně kombinovat. Máte přebytky ovoce,
zeleniny nebo pečiva? Pečivo lze opéct jako krutonky do salátu a kombinace
zeleniny s ovocem v salátu vám přinese chuťovou explozi. Do salátu můžete zařadit
i brambory či těstoviny. Zbyla vám bramborová kaše? Upečte si bramborové
placičky. Inspirace na recepty najdete na webu akademiekvality.cz.
4) Udělejte si pořádek
Nebojte se provést malý generální úklid před každým nákupem.
Srovnejte si všechny suroviny v ledničce a otřete poličky. Tímto způsobem
si udržíte neustálý přehled o tom, co máte k dispozici. Dbejte na to,
abyste ve svých zásobách měli čerstvé a kvalitní produkty. Dobře organizovaná
lednička vám zjednoduší i vaření a zároveň sníží plýtvání potravinami.
5)
Skladujte potraviny správně
Různé druhy potravin vyžadují různé teploty. Dodržujte pravidlo,
že do spodních poliček patří citlivé potraviny. Nesnažte se lednici příliš
zaplnit, aby vzduch mohl volně cirkulovat a chladnička mohla efektivně chladit.
Nezapomeňte také na správné skladování potravin mimo lednici. Obecně platí, že
ideální podmínky zahrnují uchování v přítmí a při vhodné teplotě, která se liší
podle druhu surovin.
6) Nenakupujte s prázdným žaludkem
Mějte na paměti, že hladový žaludek se může stát vaším nepřítelem
a nákupy na lačný žaludek vás mohou vést k neplánovaným nákupům. Proto si předtím,
než vyrazíte do obchodu, dopřejte svačinku. Tím jednoduše snížíte riziko
impulzivních nákupů, které by mohly znamenat zbytečné výdaje.
7) Lokální a sezónní potraviny
Dejte přednost potravinám, které jsou sezónní a pocházejí z vašeho
regionu. Podpoříte místní farmáře, a přispějete k nižším emisím spojeným s
přepravou. Kratší distribuční cesta se propisuje i do kvality potravin. Když
totiž ovoce a zelenina musí urazit dlouhou vzdálenost, často jsou sklizeny
předčasně, což může negativně ovlivnit jejich kvalitu a chuť.
Více tipů a triků najdete na webu www.akademiekvality.cz