Další informace

Naše nabídka

E-COOP 1.4.2024 - 31.5.2024

Chytré a kvalitní nákupy: 7 tipů, jak šetřit peněženku i planetu

1.12.2023

Nakupování potravin je pro většinu z nás každodenní rutinou.

Přesto existuje několik způsobů, jak ušetřit čas a peníze, ale také zajistit nákup kvalitních potravin a vyhnout se plýtvání jídlem.

1)      Věnujte pozornost kvalitě a čtěte obaly

Nakupujte menší množství potravin, s důrazem na jejich kvalitu. Pečlivým výběrem můžete zajistit, že vaše jídlo pochází od důvěryhodných farmářů, zemědělců a chovatelů. Jednodušší orientaci ve výběru surovin získáte tím, že budete hledat produkty s certifikací kvality na obalech, například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Navíc s nákupem těchto potravin se můžete nyní zapojit do velké spotřebitelské soutěže s Klasáčkem „Stříhejte kolem dokola“! Na výherce čeká množství odměn, včetně hlavní ceny – zapůjčení osobního automobilu Škoda Karoq na jeden rok.

2)      Dělejte si seznamy nákupů

Připravte si před nákupem seznam surovin podle toho, co budete potřebovat na celý týden, od snídaní přes svačiny až po večeře. Při tvorbě seznamu si rozvrhněte recepty tak, abyste nejprve zužitkovali potraviny s kratší dobou trvanlivosti.

3)      Naučte se kombinovat suroviny

Různé suroviny lze vzájemně kombinovat. Máte přebytky ovoce, zeleniny nebo pečiva? Pečivo lze opéct jako krutonky do salátu a kombinace zeleniny s ovocem v salátu vám přinese chuťovou explozi. Do salátu můžete zařadit i brambory či těstoviny. Zbyla vám bramborová kaše? Upečte si bramborové placičky. Inspirace na recepty najdete na webu akademiekvality.cz.

4)      Udělejte si pořádek

Nebojte se provést malý generální úklid před každým nákupem. Srovnejte si všechny suroviny v ledničce a otřete poličky. Tímto způsobem si udržíte neustálý přehled o tom, co máte k dispozici. Dbejte na to, abyste ve svých zásobách měli čerstvé a kvalitní produkty. Dobře organizovaná lednička vám zjednoduší i vaření a zároveň sníží plýtvání potravinami.

5)      Skladujte potraviny správně

Různé druhy potravin vyžadují různé teploty. Dodržujte pravidlo, že do spodních poliček patří citlivé potraviny. Nesnažte se lednici příliš zaplnit, aby vzduch mohl volně cirkulovat a chladnička mohla efektivně chladit. Nezapomeňte také na správné skladování potravin mimo lednici. Obecně platí, že ideální podmínky zahrnují uchování v přítmí a při vhodné teplotě, která se liší podle druhu surovin.

6)      Nenakupujte s prázdným žaludkem

Mějte na paměti, že hladový žaludek se může stát vaším nepřítelem a nákupy na lačný žaludek vás mohou vést k neplánovaným nákupům. Proto si předtím, než vyrazíte do obchodu, dopřejte svačinku. Tím jednoduše snížíte riziko impulzivních nákupů, které by mohly znamenat zbytečné výdaje.

7)      Lokální a sezónní potraviny

Dejte přednost potravinám, které jsou sezónní a pocházejí z vašeho regionu. Podpoříte místní farmáře, a přispějete k nižším emisím spojeným s přepravou. Kratší distribuční cesta se propisuje i do kvality potravin. Když totiž ovoce a zelenina musí urazit dlouhou vzdálenost, často jsou sklizeny předčasně, což může negativně ovlivnit jejich kvalitu a chuť.

Více tipů a triků najdete na webu www.akademiekvality.cz