Kvalitní potraviny? Máme je doma!

Dobré a ještě lepší
jídlo dostáváme na stůl i díky tomu, že zachováváme zdravý rozum a dáváme
přednost tomu, co máme po ruce. Když začneme více přemýšlet o potravinách a o
celém složitém příběhu pěstování, chovu, výroby, zpracování a cesty hotových
výrobků až na náš stůl, určitě uznáme, že je dobré zůstávat při jejich výběru a
konzumaci doma.
Čerstvé chutná nejlépe
Stačí si
uvědomit, že naše ovoce a zelenina se sklízí až tehdy, kdy jsou opravdu zralé. To,
co se dováží, se musí sklidit se značným předstihem. Navíc kvalitu surovin může narušit také dlouhé
cestování. Nic se nevyrovná chuti a vůni jablek, švestek, hrušek, ale i rajčat
či okurek, které ještě před chvílí někdo očesal a natrhal.
Domácí má přednost
Každý kraj má své lokální speciality, které
většinou nikde jinde neochutnáte. Vyrábějí se buď podle tradiční
receptury, nebo originálním postupem, případně ze specifických regionálních
surovin. Poznávat kraje skrze místní uzeniny nebo pečivo je naprosto dokonalý
zážitek!
Zblízka je zdaleka nejlepší
Víte, jakou cestu
musí potravina absolvovat, než se dostane k vám na stůl? S tím
souvisí také např. značné náklady na způsob dopravy, zatížení dopravní
infrastruktury a větší potřeba skladování. Dovážet potraviny není příliš
ekologické. Naopak produkty z vedlejšího města nebo vesnice urazí pár
kilometrů, než se dostanou na náš stůl. Není nad mléko nebo sýr od místního výrobce!
Takže nezapomeňte:
čerstvost, původ a vzdálenost jsou to nejdůležitější.
Stačí vybírat to
nejlepší od zemědělců a potravinářů na našem trhu, šetřit životní prostředí a podporovat
tím i celou ekonomiku.
Více o kvalitních potravinách najdete na webu akademiekvality.cz