Rozumíme označování potravin? Aneb jak se vyznat v informacích na obalech potravin?
Pro Čechy je kvalita potravin dlouhodobě jeden z klíčových faktorů, podle kterého se rozhodují při nákupu. Češi se ale čím dál více také zajímají o původ potravin a studují informace uvedené na obalech.
Kromě informací uvedených na
etiketě pomáhaj i loga s označením kvality, jako je značka Klasa. Dalším označením, podle kterého se
zákazníci orientují, je např. Regionální potravina.
Co musí etikety obsahovat:
-
Název
potraviny
Na obalu
musí být označený zákonný název potraviny. Musí obsahovat informace o fyzickém
stavu potraviny nebo o zvláštní úpravě, kterou potraviny prošla.
-
Množství
Čisté množství potravin se
vyjadřuje v objemových a hmotnostních jednotkách.
-
Složení
potravin (seznam složek)
Seznam
obsahuje všechny složky potraviny seřazené sestupně podle hmotnosti.
-
Trvanlivost
Zde je
zapotřebí rozlišit dvě hlavní možnosti pro vyznačení data spotřeby:
o
Datum použitelnosti („Spotřebujte do“) se uvádí u potravin, které
podléhají rychle zkáze a musí být rychle spotřebovány.
o
Datum minimální trvanlivosti („Minimální
trvanlivost“) se uvádí u potravin, které se rychle nekazí.
o
-
Alergeny
Alergeny musí být vždy
odlišeny od ostatních složek. Celkem máme 14 druhů alergenů.
-
Původ
výrobku
U potravin
musí být vždy uveden název a adresa výrobce, balírny nebo dovozce.
-
Výživové
hodnoty
Tabulka
nutričních hodnot nám říká, jak energeticky a nutričně bohatá je daná
potravina. Energetická hodnota se uvádí v kilokaloriích (kcal) a
v kilojoulech (kJ).
-
Loga
kvality
Pokud
výrobce či producent získá ocenění kvality, je povinen tato loga umístit na
obal.